vesayet davası dilekçe örneği

Vesayet Davası Dilekçe Örneği

Vesayet davası dilekçe örneği ile beraber; küçüklük, akıl hastalığı, savurganlık, bağımlılık, özgürlüğü bağlayıcı ceza veya istek üzerine yapılabilen vasi atama işlemlerini yapabileceksiniz. Aşağıda sizler için oluşturduğumuz Vesayet davası dilekçe örneği içerisindeki bilgileri kendinize uyarlayarak Vesayet davası açabilirsiniz.

Türk Medeni Kanun madde 396 ve devamındaki hükümler ile düzenleme altına alınan vesayet kavramı, küçük veya kısıtlının menfaatlerini koruma amacı taşımaktadır. Vesayet davası dilekçesini, kısıtlı veya küçüğün yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemelerine vermek sureti ile dava sürecine başlayabilirsiniz. Kısıtlılık, mahkeme tarafından re’sen (kendiliğinden) araştırılması ve hüküm kurulması gereken hususlar içerisinde olup, uygulamada bunun takibinin zor olması nedeniyle bu şekilde bir yol belirlenmiştir.

Dava açıldıktan sonraki usuli ve esasa yönelik işlemlerin ne şekilde gerçekleştiğini Türk Medeni Kanun madde 396 ve sair maddelerden öğrenebilirsiniz. Her ne kadar kendi davanızı takip edebiliyor olsanız da hukuk sistemi içerisindeki boşluklar nedeniyle uygulamaya hakim olamayabilir ve devamında hak kayıpları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu gibi bir duruma maruz kalmamak adına alanında uzman bir avukattan destek almanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Vesayet Davası Dilekçe Örneği 2022

Vesayet davası dilekçe örneğimizden yararlanabilir ya da ikamet ettiğiniz yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesi kalemine sözlü olarak beyanda bulunarak mahkemenin re’sen hareket etmesini sağlayabilirsiniz. Zira yukarıda açıklandığı üzere küçük ve kısıtlıların vesayet işlemleri mahkeme tarafından re’sen (kendiliğinden) yapılmaktadır.

….. NÖBETÇİ SULH HUKUK MAHKEMESİNE

DAVACI                   : Ad, soyad, kimlik numarası ve adres.

DAVALI                   : Hasımsız

KISITLI ADAYI    : Kısıtlanması ve hakkında vasi atanması istenen kişinin adı, soyadı, kimlik numarası ve adresi

KONU                      : ……… ……….’nın kısıtlanarak vesayet altına alınması ve vasi olarak  şahsımın görevlendirilmesi talebimdir.

AÇIKLAMALAR    :

1-) Kısıtlı adayı ……….. benim olum olup 18 yaşını tamamlamıştır. Ancak alkol ve uyuşturucu bağımlısı olup, haysiyetsiz bir hayat sürmektedir. Bu alışkanlıkları gerek ailesine gerek şahsına maddi ve manevi zararlar vermektedir. Ağır derecede uyuşturucu ve alkol bağımlısı olduğunu gösterir nitelikte alınan sağlık raporları işbu dilekçe ekinde sayın mahkemenize sunulmuştur. (EK-1) Oğlum bağımlılıkları nedeniyle normal hayatını dahi kendi başına idame ettirememekte daima bakıma muhtaç kalmaktadır.

2-) Açıklanan hususlar nedeniyle kısıtlı adayı ……  hakkında, sayın mahkemenizce kısıtlılık kararı verilerek vesayet altına alınmasına, vasi olarak ise şahsımın tayin edilmesini mahkemenizden talep ederim.

HUKUKİ NEDENLER : Türk Medeni Kanunu madde 405 ve sair Kanun hükümleri

DELİLLER                     : Nüfus kayıt örneği, sağlık kurulu raporu, bilirkişi incelemesi, tanık ve her türlü yasal delil.

SONUÇ VE TALEP     : Yukarıda açıkladığım ve re’sen gözetilecek hususlara binaen;

Kısıtlı adayı ……  hakkında, sayın mahkemenizce kısıtlılık kararı verilerek vesayet altına alınmasına, vasi olarak ise şahsımın tayin edilmesini mahkemenizden talep ederim. ../../2022

Ad Soyad (İmza)

Önerilen Makale: Veraset İlamı Nedir?
Tüketici Mahkemesi nedir

Tüketici Mahkemesi Nedir?

Kurumlar ve tüketiciler arasında bazı durumlarda büyük anlaşmazlıklar çıkabilmektedir. Devlet, bu anlaşmazlıkların çözülebilmesi için 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu çıkartmış ve mahkemelere de bu konuda yetki verilmiştir. Bu konunun önemli bir sorun olması ile birlikte de tüketici mahkemesi özel yetkilerle tüketicilerin şikayetlerine bakmaktadır.

Tüketici Mahkemelerine Kimler Başvurabilir?

Tüketici mahkemelerine bireysel olarak başvurulabildiği gibi, tüketici örgütleri, kaymakamlıklarda kurulan tüketici hakem heyetleri ve Ticaret Bakanlığı’da başvurabilmektedir. Tüketici mahkemelerine açılan davalar harçlardan muaftır. Tüketici mahkemeleri özel yetkili mahkemelerdir ve bu yetkiler yasalar tarafından genişçe belirtilmiştir.

Tüketici Mahkemelerinin Görevleri Nelerdir?

Türkiye adalet sisteminde her mahkemenin kendince özel görevleri bulunmaktadır. Her konuya her mahkeme bakamaz. Bu kapsamda tüketici mahkemelerinin de görevleri bulunmaktadır. Tüketici mahkemeleri haksız ticari uygulamaların, yine haksız ticari kazançların ve rekabeti önleyici unsurlar ile ilgili kararları almaya yetkili mahkemelerdir. İlgili kanunlara aykırı hüküm ve uygulamaları tespit eden tüketici mahkemeleri kanuni yaptırımları uygulamaya da yetkilidir. Aynı zamanda trafik cezası itiraz mercii olarak da görev yapmaktadır.

Tüketici Mahkemelerinin Parasal Sınırları

Her durumda tüketici mahkemesine başvurulmamalıdır. Bu konuda yapılan kanuni düzenlemelerle tüketici mahkemesi görevleri kapsamında parasal düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemeler kapsamında; 4 bin 570 Türk Lirası’nın altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetleri ve Büyükşehir statüsünde olan illerde aynı tutar altındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri görevlendirilmiştir. Bunların yanı sıra Büyükşehir belediyesi kapsamında olmayan illerde yer alan ilçelerde 4 bin 570 Türk Lirası ile 6 bin 860 Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri görevlidir. Ayrıca illerin merkezlerinde 6 bin 860 Türk Lirası’nın altında bulunan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri görevlidir.

Tüketici Mahkemeleri İçin Nereye Başvurulur?

Davacının ikametgahı içerisinde yer alan tüketici mahkemesi, anlaşmazlıkların çözülmesi için yetkilendirilmiştir. Aynı zamanda davalının yer aldığı bölgedeki tüketici mahkemelerine de müracaat edilebildiği gibi uyuşmazlığın yaşandığı yerdeki tüketici mahkemeleri de yetkilidir. Yapacağınız başvuruyu alanında uzman bir avukat ile yapmanız, yararınıza olacaktır.

Tüketici Mahkemeleri Kararlarının İlan Edilmesi

Diğer mahkemelerden farklı olarak tüketici mahkemelerinde verilen kararların ilan edilmesi gerekmektedir. Bunun için yerel veya ulusal gazetelerde bu kararların mutlaka ilan yoluyla duyurulması gerekmektedir. İlan süresi kanunen kararın alındığı tarihten itibaren 15 gündür.

Ankara boşanma avukatı

Ankara Boşanma Avukatı

Ankara boşanma avukatı ile gerek anlaşmalı boşanma davalarını gerekse çekişmeli boşanma davalarını yürütebilirsiniz. Ankara boşanma avukatı olarak sunduğumuz hizmet, boşanma sürecini ve sonrasında talep edilecek tazminat davalarını da kapsamaktadır. Ankara boşanma avukatının baktığı davalara, bahsi geçen boşanma sonrası süreçte dahil olmaktadır. Nafaka davaları, velayet davaları ve tazminat davaları Ankara boşanma avukatının bakacağı türden davalardır.

Avukat yardımı olmadan yürütülen boşanma davası, hem dava sürecinde hem de dava sonrasında tarafların ciddi derecede hak kaybı yaşamalarına neden olmaktadır. Bunun önüne geçmek adına 2019 yılından beri Ankara boşanma avukatı olarak vatandaşlarımıza hukuki destek vermekteyiz. Asıl önceliğimiz, hak kaybı yaşamamanız ve sağlıklı bir hukuki süreç geçirmenizdir. Unutmadan söylemek gerekirse, Ankara ceza avukatı olarakta vatandaşlarımıza hizmet vermekteyiz.

Boşanma Avukatı ile Çekişmeli ve Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Ankara boşanma avukatı olarak baktığımız davalar arasında, nafaka, tazminat ve diğer aile hukuku kaynaklı hususlar olsa da başlı başına faaliyet alanımız çekişmeli ve anlaşmalı boşanma davalarıdır. İş bu davaların açılmasından sonuçlanmasına kadar verdiğimiz danışmanlık ve avukatlık hizmeti, sonuç odaklı ve etkili olmaktadır. Aktif olarak yürüttüğümüz Manisa ceza avukatı hizmetine yakın bir zamanda boşanma avukatlığını da ekleyerek daha geniş hukuki sorunlara çözüm üretmeyi amaçlamaktayız.

Avukatsız boşanma davası açmak isteyen vatandaşlarımız içinse sitemiz içerisinde hazırladığımız yol haritası bulunmaktadır. Bu yol haritası yazımızdan yararlanarak avukatsız boşanma davası açabilir ve davanızı bizzat kendiniz yürütebilirsiniz. Ancak yazımızın tümünde belirttiğimiz üzere kendinizin takip edeceği bir davada, hak kayıpları yaşamanız kaçınılmaz olacaktır. Bu durumda da tüm dava süreciniz sekteye uğrayacaktır.

Boşanma davası nasıl açılır sorusunun yanıtını özetle vermek gerekirse; boşanma talepli dava dilekçesinin, yerleşim yerinde bulunan adliyedeki tevzi bürosuna verilmesi ile dava açılmaktadır. Tevzi tarafından hesaplanan harç ve masraflar yatırılır ve dava açılmış olur. Davanın açılacağı mahkeme, Aile Mahkemeleridir. Eğer bulunduğunuz yerde Aile Mahkemesi bulunmuyorsa, Asliye Hukuk Mahkemesi, Aile Mahkemesi sıfatı ile davaya bakmakla görevli olacaktır.  Boşanma dilekçesi içerisinde boşanma nedeninizi açıkça ve kanuni dayanaklarını belirterek yazmanız, mahkemede oluşacak kanaati etkileyecektir. TMK kapsamında boşanma sebepleri düzenlenmiş olup;“zina, hayata kast veya pek kötü ya da onur kırıcı davranış, küçük düşürücü suç işleme veya haysiyetsiz hayat sürme, terk, akıl hastalığı, evlilik birliğinin temelinden sarsılması, eşlerin anlaşması, ortak hayatın yeniden kurulamaması“ şeklindedir.

Boşanma Avukatı Hangi Tazminatları Talep Edilebilir?

Ankara boşanma avukatı yardımı ile açacağınız anlaşmalı boşanma davası veya çekişmeli boşanma davası ile yalnızca nafaka talebinde değil aynı zamanda tazminat talebinde de bulunabileceksiniz. Ancak unutmamak gerekir ki eşler, her durumda tazminat talebinde bulunamayacaklardır. Kanunda belirtildiği üzere boşanma davasında tazminat istemek şartlara bağlanmıştır. Bu şartlar başlı başına; eşlerden birisinin diğerine oranla daha az kusurlu olması ya da kusursuz olması, daha çok kusurlu eşin kusuru nedeniyle diğer eşin zarara uğramış olması ve bu zararın maddi ya da manevi boyutta meydana gelmesidir. Şartlar mevcut ise ve boşanma gerçekleşmişse daha az kusuru olan eş tazminat talep edebilecektir. Örnekle açıklayacak olursak, aldatan eş ya da şiddet uygulayan eş tazminat ödemekle yükümlüdür.

Ankara boşanma avukatı aracılığı ile yürüttüğünüz boşanma davası sonuçlandıktan sonra talep edeceğiniz tazminat, iki çeşittedir. Bunlar; maddi tazminat ve manevi tazminat talebidir. Eğer eşin zararı maddi boyutta bir zararsa, maddi tazminat talebi, manevi boyutta ise manevi tazminat talebinde bulunulacaktır. Yine örnekle açıklamak gerekirse, kusurlu olan eş, diğer eşin şahsi malına zarar vermiş ise burada maddi tazminat talebinde bulunulacak, kusurlu eş kişilik haklarına saldırmış ise (hakaret, psikolojik şiddet vb.) manevi tazminat talebinde bulunulacaktır.

Talep edilecek tazminat miktarının hesaplanması da Yargıtay kararları ve yerleşik içtihatlar ile belirlenmektedir. Tazminat miktarını belirleyen hususları sıralamak gerekirse;

  • Boşanan tarafların sosyoekonomik durumu,
  • Eşlerin kusur oranları,
  • Paranın o anki satın alım gücü (enflasyon)
  • İhlal edilen kişisel hak,

Olarak belirlenmiştir. Siz de hukuki danışmanlık hizmeti hakkında bilgi almak istiyorsanız avukata sor online sayfamız üzerinden sorularınızı bize yöneltebilirsiniz.

Boşanma Avukatı Ücretleri 2022 Yılında Ne Kadar?

Ankara boşanma avukatı ücretleri 2022 yılı ücretleri, her yıl Türkiye Barolar Birliği tarafından yayınlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ne göre belirlenmektedir. Boşanma avukatı ücretlerini düzenleyen 2022 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin “İkinci Kısım” “İkinci Bölüm” uyarınca; 2022 yargı yılı içerisinde Asgari Boşanma Avukatı Ücretleri 5.100,00 TL olarak belirlenmiştir. Bu belirtilen tutar asgari tutar olmakla beraber somut olayın durumuna göre fiyat artabilmektedir. Aynı zamanda boşanma gerçekleştikten sonra gündeme gelecek olan tazminat davası, nafaka davası ve benzeri davalar için de ayrı ücret tarifesi üzerinden dosya yürütülecektir.

2022 boşanma ücretleri hesaplaması yapılırken göz önünde bulundurulan husus, baro tarafından yayınlanan Tavsiye Niteliğindeki Avukat-Vekil Arasındaki En Az Ücret Çizelgesi olmaktadır. Bu çizelge yalnızca tavsiye niteliğinde olmakla beraber tüm durum ve şartlar dahilinde hazırlanmıştır. Ankara boşanma avukatı olan bir avukat, 2022 yılı boşanma ücretlerini esas alarak en az asgari tutarda hukuki hizmet sunmaktadır.

Anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davalarında ise ücretler değişiklik göstermektedir. Yukarıda belirttiğimiz üzere somut olayın niteliğine göre, asgari ücretler artış göstermektedir. Ancak ortalama olarak Ankara boşanma avukatı olan bir avukat; Anlaşmalı Boşanma davası ücreti için 6.000,00 TL, Çekişmeli Boşanma davası ücreti içinse 14.000,00 TL tutarında ücret talep edebilmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Boşanmak İçin Avukat Ücreti Ne Kadar?

Ankara boşanma avukatı ücretleri, 2022 Asgari Avukatlık Ücret Tarifesi uyarınca belirlenmiştir. Buna göre boşanma davası için en düşük ücret 5100 TL’dir. Ancak belirtmek gerekir ki dosyanın durumuna göre belirlenen bu ücret artabilmektedir.

Boşanma davası ne kadar sürer?

Boşanma davası ne kadar sürer sorusunun net bir cevabı olmamakla beraber, taraflar anlaşmalı boşanma protokolü imzalayarak boşanma davası açarlarsa dava tek celsede sonuçlanmaktadır. Ancak çekişmeli boşanma davası 8 ay 1 yıl arasında sonuçlanabilmektedir. Yine unutmamak gerekir ki bu süreler ortalama süreler olup uzayıp kısalabilmektedir.